Kuplivia suosituksia kevääseen!

Grand Champagne Helsinki, tavataan lokakuussa 2020!

Tutustu tästä Master of Wine Essi Avellanin valitsemiin samppanjaideoihin kevään kupliviin hetkiin.

Muistakaa myös ravintoloita Take Away -tilauksissa, Grand Champagne Helsinki – tapahtumassa ovat mukana Finnjävel, Pastis, MuruEmo ja Nokka  sekä Carelian Caviar.
Koodilla GCH2020 saat 20% alennusta Ceestan verkkokaupasta, jossa on valittavanasi herkkuja samppanjan kera nautittavaksi.
Minimitilaus on 50€, koodi toimii myös jo alennetuilla tuotteilla. Ilahduta itseäsi, lähimmäisiä tai työkavereita. Voit tilata tuotteet myös kotiinkuljetuksella. Koodi on voimassa vapun yli 3.5.2020 saakka.
Jo samppanjapullon avaaminen on pieni matka Champagneen. Maistamme jokaisessa suullisessa viiniä automaattisesti palan historiaa, kulttuuria, terroiria – eli kasvupaikan ominaispiirteitä – sekä viinin tekijää.Nyt kun paikan päälle reissaaminen ei onnistu, on nojatuolimatkan aika. Master of Wine Essi Avellan valitsi seuraavaan suosikkejaan Grand Champagne Helsinki –tapahtuman näytteilleasettajien mielenkiintoisimmasta tarjonnasta. Viinit ovat tilattavissa oheisten linkkien kautta Alkon nettikaupasta tai Bottlescoutsin verkkokaupasta.Samppanjan rypäletrio
Samppanjan vivahteikkuus rakentuu tyypillisesti eri rypälelajikkeiden sekoituksena. Silti on mielenkiintoista tutustua kunkin lajikkeen ominaispiirteisiin myös puhtaimmillaan. Chardonnay antaa samppanjalle sen selkärangan ja viinit ovat linjakkaita ja energisiä. Pinot Noir on samppanjan lihaksisto. Se tuo suutuntumaan runsautta, leveyttä ja ryhdikkyyttä. Meunier taas antaa sekoitukseen aikaisempaa juotavuutta, hedelmäisyyttä ja raikkautta. Tämän kolmikon kautta pääset kiinni lajikkeiden ominaispiirteisiin.

100% Chardonnay
De Venoge Princes Blanc de Blancs Champagne Brut 79,90 €

100% Pinot Noir
Alexandre Bonnet Blanc de Noirs Brut 35,98 €

100% Meunier
Laurent Lequart Blanc de Meunier Champagne Brut Nature 43,40 €

 

Viljelijäsamppanjat
Viime vuodet ovat nostaneet valokeilaan pienviljelijäsamppanjat. Nousussa olevat ja mielenkiintoisimmat tuottajat ovat valinneet usein erittäin luonnonmukaisen lähestymistavan samppanjantuotantoon periaatteenaan maksimoida kasvupaikan ominaispiirteiden ilmeneminen viinissä. Tämä konkretisoituu usein esimerkiksi pitäytymisenä luonnonhiivoissa ja makeutuksen määrän minimointina. Seuraavassa on poimintoja mielenkiintoisista pienviljelijäsamppanjoista.

Pierre Paillard Les Parcelles Grand Cru Champagne Extra Brut 42,62 €
Jacques Lassaigne Les Vignes de Montgueux Blanc de Blancs Extra Brut 48,64 €
Marion-Bosser Premier Cru Champagne Extra Brut 51,06 €
J.L.Vergnon Eloquence Grand Cru NV 41,30 € Bottlescouts -verkkokaupasta.

Vihertyvä Champagne
Champagnen viileä ja kostea ilmasto on luonnostaan kovin haastava luomuviljelylle, mutta silti riskinottajia vihreän samppanjan nimissä ilmaantuu enenevissä määrin. Vuonna 2000 luomutarhoja oli marginaaliset 64 hehtaaria kun vuonna 2017 oltiin jo 867 hehtaarissa, joista 256 oli edelleen siirtymävaiheessa. Ala ei ole vasta kuin reilut kaksi prosenttia koko istutetusta pinta-alasta, mutta kasvuvauhti on kova.

Luomuviljelty samppanja:
Lanson Green Label Organic Champagne Brut 54,99 €

Biodynaamisesti viljelty samppanja:
De Sousa Grand Cru Blanc de Blancs Champagne Brut 56,89€

Biodynaamisesti viljelty samppanja:
Larmandier-Bernier Longitude Blanc de Blancs Premier Cru Champagne Extra-Brut 54,20 €

Biodynaamisesti viljelty samppanja:
Leclerc Briant Rosé Champagne Brut 49,99 €

Hyvin kuivat samppanjat
Samppanjoiden tyylin suuntautuminen kohti kuivempaa jatkuu. Leijonanosa samppanjoista lukeutuu Brut –kategoriaan mutta sekä erittäin kuiva Extra Brut –kategoria että täysin makeuttamaton Brut Nature ovat nousussa.

Brut Nature (tai pas dosé, dosage zéro):
Ei lisättyä sokeria, maksimaalinen luontainen sokeripitoisuus 3 g/l
Extra-brut: 0—6 g/l
Brut: Alle 12 g/l

Brut Nature
Louis Roederer Philippe Starck Champagne Brut Nature 2012 82,98 €

Extra Brut
Barons de Rothschild Champagne Extra Brut 58,90 €

Blanc de Blancs
Termi blanc de blancs viittaa yksinomaan vaaleista rypäleistä valmistettuun viiniin, ja samppanjan tapauksessa rypäle on yleensä Chardonnay.  Eleganttina ja hedelmäisenä lajikkeena Chardonnay toimii yksistäänkin mainiosti. Nuorena viinit voivat olla hyvin korostuneen hapokkaita, mutta ikääntymisen myötä chardonnay kääntyy pian upean paahteiseksi ja kermaiseksi.

Drappier Blanc de Blancs Champagne Brut 49,99 €
Nicolas Feuillatte Grand Cru Blanc de Blancs Champagne Brut 2012 54,91 €
Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brut 79,90 €
Mumm Blanc de Blancs de Cramant Champagne Brut 91,99 €

Alle 30 euron samppanjat
Edullinen samppanja on taitolaji, ja kun hyvä löytyy, nimi kannattaa laittaa korvan taakse. Näitä
suosittelen Alkosta:

Le Bullet Champagne Brut 29,49 €
Gratiot-Pillière Tradition Champagne Brut 30,00 €
Magnumista kaikki on parempaa
Suosin magnum-kokoisia pulloja aina kuin mahdollista. Ne ovat ehdottomia pitkään kypsytykseen mutta suosikkejani nyt myös ihan välittömään kulutukseen. Valitsen magnumin sekä laadun, juhlavuuden että riittoisuuden takia.

Palmer & Co Réserve Magnum Champagne Brut 99,99 €
Joseph Perrier Cuvée Royale Magnum Champagne Brut 79,89 €
G.H. Martel & Co Prestige Magnum Champagne Brut 64,90 €/1,5l

Puolikkaat pullot
Vaikka puolikkaat 37,5cl pullot pitää tuottaa pullokäymismenetelmällä, laatuero 75cl pulloihin kasvaa nopeasti, sillä viini ei ikäänny suotuisasti pienessä koossa. Kevään erityistilanteen johdosta puolikkailla pulloilla on normaalia enemmän kysyntää ja seuraavat samppanjat olen hiljattain kokenut erittäin positiivisiksi kokemuksiksi puolikkaasta pullosta. Kokeile siis näitä kun et halua hankkia koko pulloa.

Taittinger Réserve Champagne Brut 26,48 €/37,5cl
Boizel Rosé Champagne Brut 22 € /37,5cl

Roséet
Roseeta on tiettävästi myyty Champagnessa vähintäänkin vuodesta 1764 asti, mutta kategoria ei ole koskaan ollut yhtä suosittu kuin nyt. Vaikka vaaleanpunaisella samppanjalla on varsin tyttömäinen imago, tyyliltään se on kaukana siitä. Itse asiassa rosee on samppanjoista viinillisin ja usein voimakkain. Kokeile näitä upean gastronomisia roseesamppanjoita.

Pol Roger Rosé Champagne Brut 2012 74,99 €
Laurent-Perrier Cuvée Rosé Champagne Brut 79,99 €
Bruno Paillard Première Cuvée Rosé Champagne Extra Brut 73,13 €

Hienot vuosikertasamppanjat
Samppanjan ystävä rakastaa vuosikertasamppanjoita. Niitä valmistetaan keskivertoa parempina vuosina ja kypsytetään kellarissa pidempään.

Vaikka ne ovat hyvinkin juotavissa markkinoille tullessaan, niillä on vielä merkittävä kehityspotentiaali edessään. Vuosikertasamppanjat tyypillisesti paranevat kypsytyksen myötä ja tuovat tulevina vuosina entistä suurempia nautintoja. Näillä on upeaa lisäkypsytyspotentiaalia:

Piper-Heidsieck Vintage Champagne Brut 2012 59,90 €
Pommery Grand Cru Royal Millesime Champagne Brut 2006 74,99 €
Charles Heidsieck Vintage Champagne Brut 2008 87,49 €
Bollinger La Grande Année Brut 2012 135,80 €
Dom Pérignon Lenny Kravitz Edition Champagne Brut 2008 189,96 €